top of page

Je bezpečný prirodzený pôrod, keď mám centrálnu seróznu chorioretinopatiu?

Dobrý deň,

v 5. mesiaci tehotenstva mi bola diagnostikovaná centrálna serózna chorioretinopatia v pravom oku. Naordinovali mi 3x do dňa Aescin a 1x kvapky Nevanac. Stav sa mi však nezlepšil, práve naopak - opuch sa zväčšil a v žltej škvrne je tekutiny viac. O mesiac ma čaká pôrod.


Je prirodzený pôrod pri tejto diagnóze bezpečný, alebo odporúčate radšej sekciu?


Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň,


je to veľmi zaujímavá otázka. Počas tehotenstva, ženy vykazujú vyššiu hladinu kortikosteroidov v krvi, čo môže vyvolať centrálnu seróznu chorioretinopatiu (CSCHR).


V klinických štúdiách sa doposiaľ nepotvrdil dobrý účinok lokálnych nesteroidálnych antireumatík akým je aj Nevanac na CSCHR. Práve v auguste tohto roku vyšla nová metaanalýza potvrdzujúca toto tvrdenie. Je potrebné ešte poznamenať, že užívanie nesteroidálnych antireumatík v 3. trimestri sa neodporúča, keďže môže byť nebezpečné pre plod (predčasné uzavretie ductus arteriosus). Odporúčam preto liek radšej ďalej neužívať.


Ohľadne lieku Aescin neexistujú žiadne klinické štúdie v spojitosti s CSCHR, a preto nie je možné vysloviť ani odporúčanie na jeho užívanie.


Nemyslím si, že by spôsob pôrodu (spontánny/sekcia) nejako ochorenie mohol ovplyvniť. Ani v literatúre som možný vplyv nenašiel. Z toho hľadiska si môžete zvoliť spôsob pôrodu, ktorý Vám vyhovuje.


Poznámka: Podobne sa niekedy tvrdilo, že ženy s vysokou krátkozrakosťou nemôžu rodiť spontánne ale len sekciou, aby nedošlo k odlúpnutiu sietnice. To je však mýtus a toto tvrdenie nie je správne. Aj tieto ženy môžu rodiť spontánne.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže a prajem Vám všetko dobré pri pôrode,


S úctou,

Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
bottom of page