top of page

Aké sú výhody EDoF šošovky Vivity?

Dobrý deň,

mám 55 rokov a mám šedý zákal, dioptrie na blízko niečo cez 3,5 a do diaľky 1,5. Po odbornom vyšetrení mi bola ponúknutá možnosť trifokálnych šošoviek. Pracujem ako zvárač tig a CO2 a nie vždy pracuje za dokonalého svetla. Mám obavy z nežiadúcich svetelných efektov, ktoré sa tu popisujú pri trifokálnych šošovkách.


Čítal som aj o nových EDoF šošovkách Vivity, ktoré by tieto vedľajšie efekty nemali mať, ale zostanú okuliare na blízko.


Aký je Váš názor?


Viete mi vysvetliť rozdiely?

Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


je to veľmi dobrá otázka. Keďže pracujete ako zvárač, trifokálnu šošovku, by som Vám za žiadnych okolností neodporúčal. Tu sú dôvody:


1. Zníženie kontrastného videnia, čo Vám pri zlom svetle môže spôsobovať značné ťažkosti vidieť detaily.


2. Strata resp. zhoršenie trojrozmerného/hĺbkového videnia, čo ako zvárač potrebujete, aby ste sa vedeli trafiť na to miesto, ktoré potrebuje. Trifokálne šošovky značne zhoršujú hĺbkové videnie, pretože všetky vzdialenosti sú naraz rovnako ostré. To pre človeka nie je prirodzené. Prirodzené je, že keď zaostrujete do blízka, diaľka je rozmazaná a naopak. Tak vie mozog zistiť čo je vpredu a čo vzadu - teda hĺbku.


3. Svetelné efekty - tieto sa prejavujú najmä v šere a tme, čo by bolo u zvárača veľmi časté, kvôli ochrannému vizíru.


EDoF šošovky síce o niečo znižujú kontrastné videnie a môžu vyvolávať svetelné efekty, avšak viacnásobne menej ako trifokálne šošovky.Umožňujú prácu bez okuliarov do vzdialenosti cca. 60 cm, čo je pre zvárača postačujúce. Na dlhšie čítanie v bližšej vzdialenosti však budete potrebovať slabé okuliare.


Z môjho pohľadu je EDoF šošovka pre Vás vhodnou voľbou.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
bottom of page