top of page

Cítim pálenie, svrbenie, zahnisanie a mám zhoršené videnie. O aký problém ide?

Dobrý deň,

som sledovaná na cievnej očnej ambulancii kvôli edému optického nervu (pomaly dva roky, rýchlo sa to uzavrelo ako pseudotumor cerebri). Beriem Diluran. V podstate stav je stabilný. Dnes som bola na kontrole a cca týždeň pocitujem výraznejšie problémy s predtým v podstate zdravým okom. Začalo to začervenaním spojovky, potom postupne oka, pálenie, svrbenie, zahnisanie, zhoršené videnie. Prešlo mi to po pár dňoch s umelými slzami. Diskomfort ostal. Niekedy by som až povedala, že ma oči bolia, zhoršené videnie tiež pretrváva. Lekárka to okomentovala "všetko je ok, zápal tam nie je, dávajte si umelé slzy".


Ale v dokumentoch som si doma prečítala Cataracta comp. incip. o. sin. scutell., rovnako minimálne dystrofické zmeny RPE vľavo, vľavo pod ZP incip. skutel. zákal.


Čo mám očakávať?


Nepríde mi to ako "všetko je v poriadku, nezmenené". Len tak doplním, že mám 40 rokov. Robili mi OCT a perimeter (ten mam v poriadku). V diagnóze mám aj myoptia levis (-3,75 a -2,5). Na druhé oko vidím zakrivene (napr. mi skresľuje niekedy čísla 8,9,6. Tak mi vlastne diagnostikovali opuch opt. nervu.


Viete mi ten záver vysvetliť?

Netreba to nejako liečiť?

Môže sa mi to zlepšiť?

Ďakujem



 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


ťažkosti, ktoré popisujete, sú úplne typické pre syndróm suchého oka (SSO). Aj SSO spôsobuje zápal, avšak sterilný - teda nie v dôsledku mikroorganizmov.


SSO je možné a aj potrebné liečiť. Umelé slzy sú základom liečby, avšak dostupné sú aj ďalšie možnosti, či už protizápalové lieky, liečba dysfunkcie meibomových žliaz, uzávery slzných bodov a pod. Každý pacient je individuálny, a vyžaduje individuálne nastavenie liečby.


SSO nemá veľa spoločné s Vašimi ďalšími diagnózami.


K vysvetleniu záveru:

"Cataracta comp. incip. o. sin. scutell" = začínajúci šedý zákal. To môže byť vo Vašom veku normálne.

"dystrofické zmeny RPE vľavo" = zmeny výživovej vrstvy sietnice, ktoré sa vyskytujú často a stačí ich len sledovať


Všetky tieto zmeny, okrem opuchu zrakového nervu, sú naozaj bežné a stačí ich len sledovať. Ich zmeny budú len pomalé alebo ostanú nezmenené. Liečba zatiaľ nie je potrebná.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
10 views
bottom of page