top of page

Existuje možnosť laserovej korekcie dioptrie oka s myopiou?

Dobrý deň,

moja 2-ročná dcérka má na ľavom oku mínus 3 po rozkvapkaní a na pravom oku plus 3. Pravé oko by malo vekom rásť a z plus 3 by sa do školskeho veku mala stať nula. Ľavé oko z mínus 3 by malo narastať a dioptria sa zvačšovať.


V jednej Vašej odpovedí na podobný problém som čítala metódy liečby, resp. spomalenia narastania dioptrie. Atropínové kvapky sú chémia a častým používaním by mohlo dôjsť k vedľajším účinkom. Asi najlepšia voľba sú okuliare MyoSmart.


Dá sa dať dcérke, ktorá má pravé oko s plus 3 MyoSmart dioptriu iba na ľavé oko a na pravé oko dať plank?


Teda sklá bez dioptrie.


Existuje aj možnosť laserovej korekcie dioptrie ľavého myopického oka?


Samozrejme nie hneď v 2 rokoch, ale možno v školskom - predškolskom veku, aby v škole dcérka nemusela nosiť okuliare. Naša doktorka povedala, že takéto riešenie je tiež možné, len to bude finančné náročnejšie. Laserová korekcia u deti nie je najbežnejšia metóda, ale už sa používa a dnešný moderný laser.


Aký je Váš názor?


MyoSmart okuliare nie sú tiež najlacnejšie. No hlavne kvalita detského života s okuliarmi a bez nich je neporovnateľná pri detských hrách, športe, plávaní alebo aj možných detských posmeškoch z okuliarov. Dioptria by sa upravila laserom pre ostré videnie a odstránenie dioptrie a na spomalenie rastu ľavého oka by sa na noc dávali práve spomínané nočné šošovky.


Čo si o tom myslíte?

Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


okrem dioptrií by bolo dobré poznať aj dĺžku oka, čo však môže byť u 2-ročného dieťaťa problematické zistiť. Na základe toho sa totiž dá povedať, o akú myopiu na ľavom oku ide. Či o axiálnu (značne rozdielna dĺžka oka vpravo a vľavo) alebo o refrakčnú, ktorá je spôsobná napr. rohovkou alebo šošovkou.


Atropínom, alebo okuliarmi s periférnym defokusom možno spomaliť jedine axiálnu myopiu. Na ostatné druhy myopie nezaberajú.


Medzi pravým a ľavým okom je veľký rozdiel (anizometropia) spolu 6 dioptrií. To môže robiť problémy v binokulárnom videní. Na korekciu takej veľkej anizometropie by bola najvhodnejšia kontaktná šošovka len na ľavé oko. Aj takto malé deti môžu nosiť kontaktné šošovky, ak to zvládne rodič aj dieťa. Ak by to nešlo, tak jedinou možnosťou sú zatiaľ okuliare. Tam dať na pravé oko plan a na ľavé -3.


Osobne by som zatiaľ predpísal asi len klasické jednoohniskové okuliare aspoň do 3 roku života. V 3. roku potom už viete zistiť axiálnu dĺžku pomocou nekontaktného biometra. Väčšina detí si nám už vie sadnúť za tento prístroj, aby sme to zmerali. Taktiež budete vedieť, či sa dioptrie pohli a ide naozaj o axiálnu myopiu. Pri refrakčnej myopii väčšinou ostanú rovnaké. Ak došlo k progresii, potom je potrebné ísť do jednej z možností na spomalenie myopie. "Atropín nie je chémia, ale je to liek." Áno, aj ten môže mať vedľajšie účinky, ale v nízkej koncentrácii minimálne. Na našej klinike máme aktuálne viac ako 100 detí s touto liečbou a zatiaľ sme nič vážne nezaznamenali. Niekedy koncentráciu musíme znížiť, ale je to tiež dobrá možnosť spomalenia myopie.


Nad laserovou operáciou by som zatiaľ neuvažoval. Technicky je však všetko možné a v každom veku. To, či to však má zmysel, je druhá vec. Ale v niektorých prípadoch to zmysel má aj v detskom veku.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
18 views
bottom of page