top of page

Je rovnako dobré alebo lepšie opraviť astigmatizmus sférickým upravením šošovky namiesto tórického?

Dobrý deň,

ak mám pre ľavé oko mať dioptriu -3,75 a cylinder -0,75 ax 50 a bude pre mňa lacnejšie kúpiť si napr. sklo s -4 dioptriou namiesto -3,75 a cylinder - 0,75 ax 50.

Je v poriadku urobiť to prvé?

Inak povedané, môže byť rovnako dobré alebo lepšie (niekedy) opraviť astigmatizmus sférickým upravením šošovky namiesto tórického?

Ak áno, kedy?

Viem, že mi zmena z -3,5 na -4 úplne nedorovná -0,75 astigmatizmus.

Je možné, že sa mi napr. zmení ax, keďže na pravom oku mám 132, a preto by sa mi oplatilo skôr kompenzovať astigmatizmus sférickými dioptriami?

Mám 24 rokov a pred 6 rokmi som astigmatizmus vôbec nemal.

Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


áno, astigmatizmus je možné korigovať aj tzv. sférickým ekvivalentom (t.z. polovica astigmatizmu sa pripočíta k sfére). V niektorých prípadoch to môže byť dokonca prospešnejšie, najmä vtedy, ak si pacient nevie zvyknúť na torickú korekciu astigmatizmu. Sférickým ekvivalentom síce zrak nemusí byť taký ostrý, ako pomocou torického, avšak mal by byť lepší ako bez korekcie astigmatizmu. Korekcia sférickým ekvivalentom je najmä vhodná pri nižších hodnotách astigmatizmu, ako je to vo vašom prípade. Z toho vyplýva, že pre ľavé oko by okuliarové sklo s -4 dpt. malo byť dostačujúce.


Keďže ste astigamtizmus predtým ešte nemal, je potrebné sledovať pravidelnými kontrolami jeho prípadné zmeny, ktoré môžu poukazovať napr. na očné (napr. keratokonus) alebo celkové (napr. diabetes) ochorenia.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
4 views
bottom of page