top of page

Má dcéra namerané správne dioptrie, keď jej nikdy nerozkvapkali oči?

Dobrý deň,

9-ročná dcérka je krátkozraká. Momentálne ĽO - 1,25 a PO - 2,75. Nosí už 6 mesiacov aj myosmarty. Chodíme na kontroly na jednu detskú nemenovanú kliniku a ani raz jej pred vyšetrením nerozkvapkávali oči. Všade čítam, že je to veľmi dôležité, že len vtedy sa ukážu správne dioptrie.

Môžem potom veriť, že má naozaj tie dioptrie správne určené/namerané?

Aký máte názor na kvapky Atropín?

Nemôžu po dlhodobom kvapkaní dcére uškodiť?

A potom po vysadení to nie je tak, že dioptrie nárastu dvoj - trojnásobne?

Doktorka povedala, že to budeme kvapkať pokým sa jej nezastaví rast. Veď to môže byť aj 10 a viac rokov!

Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


máte naozaj pravdu, u detí je vždy potrebné overiť si dioptrie rozkvapkaním (tzv. cykloplégiou), pretože akomodácia (zaostrovanie) ich môže skresliť. Neraz sa stane, že nameriame mínusové dioptrie, avšak po rozkvapkaní sú v skutočnosti plusové.


Pri krátkozrakosti to väčšinou stačí overiť len pred prvým predpisom okuliarov, aj keď najpresnejšie hodnoty dosiahnete rozkvapkaním pri každej kontrole. Preto by som odporučil toto vyšetrenie ešte doplniť. Ak hodnoty budú rovnaké, aspoň máte istotu, že boli správne.


Ohľadne atropínu, na niektoré otázky nemáme stále odpoveď. K nim patrí aj otázka, ako dlho je potrebné atropín kvapkať. Áno, môže ísť o viaceré roky.


Pri liečbe krátkozrakosti je momentálny trend vo svete nasledovný:


1. voľba je optická pomôcka napr. okuliare s defokusom alebo špeciálne kontaktné šošovky


2. voľba je atropín - pre prípady, keď optické pomôcky nie sú dostupné alebo napriek optickej pomôcke, dochádza k progresii.


Na našej klinike máme viacero detí s kombinovanou liečbou 1. + 2.


Atropín môže mať naozaj po vysadení tzv. rebound effect = zrýchlenie rastu oka v porovnaní s rastom pred začatím liečby. Optické pomôcky tento rebound effect nevykazujú. Špekuluje sa, či je možné predísť atropínovému rebound efektu použitím optických pomôcok. U niektorých detí na našej klinike to naozaj fungovalo. Ale máme málo prípadov na to, aby sme vedeli vysloviť globálne odporúčanie.


Dlhodobé účinky atropínu zatiaľ nie sú známe. Používame atropín vo veľmi nízkych koncentráciách. Jeho dlhodobý negatívny vplyv sa zatiaľ neobjavil. Väčšie poškodenie spôsobuje skôr krátkozrakosť sama. Čím dlhšie oko (čím viac mínusových dioptrií) o to viac štrukturálnych zmien. Preto je liečba detskej krátkozrakosti potrebná a je potrebné začať s ňou čo najskôr.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
63 views
bottom of page