top of page

Môže sa škúlenie u 1,5-ročnej dcéry ešte upraviť?

Dobrý deň,


u dcérky si cca od 1 roka všímame škúlenie. Neškúli stále. Všímame si to najmä ráno a poobede po zobudení, pri únave a niekedy, keď sa zahľadí dlhšie do diaľky. Ľavé a niekedy aj pravé očko jej ubieha smerom von od koreňa nosa. Po upútaní pozornosti si očko zvyčajne vráti späť.


Z vlastnej iniciatívy sme navštívili očnú doktorku, ktorá nezistila krátkozrakosť ani dalekozrakosť. Kázala len prelepovať očká. Detská doktorka konštatovala, že sa to ešte do 2 rokov môže upraviť. Dcéra prelepovanie očí netoleruje, nerobí sa teda momentálne nič na odstránenie tohto škúlenia.


Môže sa to ešte naozaj samo upraviť, alebo treba začať problém aktívnejšie riešiť?

Nechceme to zanedbať, no nerada by som tiež zbytočne panikárila.


Vďaka za odpoveď


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


popisujete takzvanú intermitentnú exotropiu.


To znamená škúlenie smerom von, ktoré sa objaví len občas. Ak je to menej ako polovicu času, čo je dieťa bdelé, tak to zatiaľ stačí len sledovať. Prejavy v stavoch únavy sú typické. Vtedy sú oslabené aj sily, ktoré držia "oči pokope".


Refrakčná chyba už bola pri vyšetrení vylúčená, čo je dobré.

Prelepovanie z môjho pohľadu nie je potrebné, pretože na to nie je indikácia. Škúlenie sa tým neovplyvní. Prelepovanie používame len pri potvrdenej tupozrakosti. To je samozrejme u 1,5 ročného dieťaťa ešte veľmi ťažké vyšetriť, pretože na to je potrebná adekvátna spolupráca dieťaťa. Túto očakávame až v cca. 3. roku života. Vtedy by malo prebehnúť teda prvé riadne vyšetrenie aj s následným rozkvapkaním.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
10 views
bottom of page