top of page

Sú okuliare vhodným riešením na zabiehanie očka u 3-ročného dieťaťa?

Dobrý deň,


dnes som bola na vyšetrení s 3-ročným synom. Zabieha mu jedno očko, ale tak minimálne, že aj lekárka mala problém to spozorovať. Ani my s manželom to nepozorujeme, väčšinou nás na to upozorní niekto iný. Tak sme ho dali pre istotu vyšetriť.

Pani doktorka mu namerala obe dioptrie 0,75 +. Predpísala okuliariky, nosiť v kľudom režime, napr. pri TV, hraní, kreslení. Vraj by to mohlo pomôcť aj na to zabiehanie očka. Kontrolu máme o pol roka. My s manželom okuliare nenosíme, iba jeden starý otec z oboch strán.

Je naozaj pravda, že sa týchto okuliarikov aj toho zabiehania môžeme po pol roku zbaviť?


Nemôžu si očká na tie dioptrie zvyknúť a časom vyžadovať silnejšie?

Ďakujem za skvelé rady vo Vašej poradni


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


v prvom rade je potrebné vedieť, ktorým smerom oko zabieha: či k nosu alebo smerom von.


Ak je to smerom von, tak šanca na ovplyvnenie škúlenia pomocou okuliarov veľká nie je, ale odporúča sa to tiež vyskúšať. Ak by to bolo len občas (napr. pri únave) a ostatné binokulárne funkcie a zraková ostrosť sú v poriadku, stačí to len sledovať.


Ak je škúlenie smerom k nosu, tak je potrebné vykorigovať všetky plusové dioptrie, ktoré dieťa má. Ich premeranie je možné len po rozkvapkaní v tzv. cykloplégii. Len vtedy sa ukážu správne hodnoty. Vtedy je možné nosením okuliarov škúlenie odstrániť. Okuliare sa však musia nosiť celý deň bez prestávky. Tiež sa netreba čudovať, že škúlenie sa môže opäť prejaviť, ak si dieťa okuliare dá dole. Je to len znak toho, že ich dieťa potrebuje, inak musí akomodovať (zaostrovať) a to spúšťa škúlenie.


Časom je možné, že sa dioptrie zvýšia. Nie však preto, že by "dorástli", ale preto, že zaostrovací sval povolil a "ukázali" sa napokon všetky dioptrie, ktoré tam od začiatku boli. Dieťa ich muselo celý čas zaostrovať a to spôsobovalo aj škúlenie.


Väčšina deti má plusové dioptrie, ktoré neustále zaostruje. Ak nemajú žiadne ťažkosti, ako napr. škúlenie, okuliare väčšinou nepotrebujú. Akonáhle sa však škúlenie objaví, okuliare sú potrebné, aby nedošlo k narušeniu binokulárneho videnia a vzniku tupozrakosti.


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
7 views
bottom of page