top of page

Čo znamená, keď sú v dolnej periférii degeneratívne ložiská prepigmentované?

Dobrý deň,


rada by som sa poradila ohľadom môjho problému.

Čo znamená v dolnej periférii degeneratívne ložiská prepigmentované v okolí s naznačenou mriežkovou degeneráciou?


To mám na ľavom oku. Na pravom je atrofické degeneratívne ložisko pri čísle 5. Som krátkozraká PO : -1,25 cyl 2,75 os 30, ľavé oko -3,5 cyl -2,75 os 170.

Viaže sa táto diagnóza aj k makulárnej degenerácii, alebo je to samostatná diagnóza?


Súvisia tieto zmeny s krátkozrakosťou?

O aký typ krátkozrakosti ide?


Niečo mi tam raz robili ambulantne jednorázovo na ľavom oku s laserom. Odvtedy je to už pár rokov a doktor sa k tomu nevracia. Keď sa pozerám na Amslerovu mriežku, tak čiary mám rovné, len niektoré sú vyblednuté. Správy z vyšetrení mám vždy s inou diagnózou ak ich teda vôbec dostanem.Mám trojo okuliarov - do diaľky, na strednú vzdialenosť k PC a nablízko na čítanie kníh. Najradšej však nosím okuliare so strednou vzdialenosťou.


Ďakujem


 

Naša odpoveď


Dobrý deň prajem,


ide o periférne zmeny sietnice spôsobené krátkozrakosťou. Pri krátkozrakosti (myopii) oko rastie viac do dĺžky, ako by malo. Tým pribúdajú dioptrie a vnútroné štruktúry oka (napr. sietnica) sa len naťahujú, čim dochádza k ich zmenám. V mieste degenerácie došlo ťahom s stenčeniu sietnice. V týchto miestach môže dôjsť k jej roztrhnutiu a následne k odlúpeniu sietnice. Príroda si však vie pomôcť a dané miesto zjazví resp. zahojí. Pigmentácia je dobrý znak. Ide už o staršiu jazvu a je stabilnejšia. Zjazvenie možno docieliť aj laserom okolo degenerácie. Laserové stopy po určitej dobe taktiež pigmentujú.


U Vás ide teda o tzv. axiálnu krátkozrakosť s predlžovaním dĺžky oka.S degeneráciou makuly to nemá nič spoločné, avšak krátkozrakosť môže mať za následok aj zmeny makuly a pod. Viac sa môžete dočítať tu: https://www.kulanga.sk/myopia


Dúfam, že Vám táto odpoveď pomôže.

S úctou,


Dr. med. Miroslav Kulanga, FEBO



 
Link k originálnemu článku:
8 views
bottom of page